tiistai 8. lokakuuta 2013

PROTESTIPLANEETTA, Maria Björklundin ja Rakel Liekin yhteisnäyttely, 15.10. - 15.11.2013
PROTESTIPLANEETTA
15.10. - 15.11.2013 Kallio Kunshalle, Toinen linja 31, Helsinki

Protestiplaneetta on Maria Björklundin ja Rakel Liekin yhteisnäyttely, jossa on esillä Björklundin Planeetta Z -maalauksia ja Liekin kuvia naisista mielenosoituksissa.

Liekin piirrokset kuvaavat oikeita ihmisiä autenttisine mielenosoituskyltteineen. Maalaukset toistavat aitojen mielenosoituskylttien viestejä ja kuva-aiheita.

Liekki haluaa teoksillaan tehdä naiset viesteineen näkyviksi sekä pohtia sukupuoleen liittyviä rooleja ja oletuksia. Teokset ovat kunnianosoitus jokaiselle naiselle joka on ottanut kantaa ja jokaiselle valokuvaajalle joka on dokumentoinut nämä tilanteet.

Maria Björklundin Planeetta Z ilmestyi Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä vuosina 2010 - 2012 neliruutuisena strippisarjakuvana. Syksyllä 2012 sarjasta ilmestyi Like Kustannuksen julkaisemana kokoelma-albumi. 116-sivuinen itsenäinen sarjakuvakertomus ”Planeetta Z – Madonreikiä” ilmestyy alkuvuodesta 2014. Planeetta Z:n maailmaa on myös esitelty useammassa näyttelyssä muun muassa maalausten ja sarjakuvaoriginaalien muodossa.

Planeetta Z ei sisällöltään ole perinteinen vitsisarja, vaan pikemminkin eräänlainen löytöretki kuvaamansa oudon planeetan ekosysteemiin. Sitä on kuvailtu ”sekoitukseksi söpöyttä, salaperäisyyttä ja julmuutta”. Sarja on tarkoituksellisesti sisältänyt monenlaisia tasoja – huumoria, biologiaa, sadunomaisuutta, sosiaalisia ja filosofisia pohdiskeluita. Kaikki tämä on toteutettu ilman vuorosanoja, pelkästään kuvakerronnan keinoin. Kuten kaikki vierailla taivaankappaleilla tapahtuvat kertomukset pohjimmiltaan, Planeetta Z hakee inspiraationsa oman kotoplaneettamme tapahtumista ja tutkii etäännyttämisen kautta sen lainalaisuuksia - syitä, seurauksia ja vaihtoehtoja.

Maria Björklund (s.1970) on helsinkiläinen sarjakuvapiirtäjä, animaationtekijä ja kuvittaja. Björklundin sarjakuvia on julkaistu niin Suomessa kuin ulkomailla 1990-luvulta lähtien ja hän on osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin eri puolilla maailmaa.

Björklundin viimeisimpiä animaatioelokuvia ovat m.m. Vuosirengas (2012) ja Helsingin kesä (2011). Vuonna 2011 valmistui museo- ja galleriateos Kihi-Kuhi, joka kiertänyt m.m. Keravan, Turun ja Porin taidemuseoissa, Berliinissä ja Tokiossa. Koulutukseltaan Björklund on taiteen maisteri.

www.facebook.com/PlaneettaZ.PlanetZ

Rakel Liekki on vuonna 1979 syntynyt kuvataiteilija. Hän valmistui vuonna 2001 pääaineenaan maalaus. Taidetyön lisäksi Liekki työskentelee myös toimittajana.

Liekki uskoo, että taiteilijan tärkein tehtävä on vuorovaikuttaa yhteiskunnassa. Hän tahtoo tietoisen naiivisti luoda taiteellaan parempaa maailmaa. Liekki ei pelkää olla poliittinen eikä häpeä olla lapsellinen, siksi hänen teoksensa usein tarkastelevat maailmaa joko korostetun mustavalkoisten tai naurettavan vaaleanpunaisten lasien läpi.

Feministiksi tunnustautuva Liekki haluaa venyttää naisen roolia ja antaa ääneen niille joita ei tavallisesti kuulla. Turvallisia ja neutraaleja ratkaisuja kaihtava taiteilija onkin kerännyt työllään niin tappouhkauksia kuin uskollisen ihailijalauman.

www.rakelliekki.com

Mikäli emme ole paikalla näyttelyn aukioloaikana niin pääset katsomaan näyttelyn kipaisemalla viereisessä Elokolossa. Elokolo on avoinna päivittäin klo 9-15. Tervetuloa! Ohjeet löytyvät myös gallerian ovesta.

Lisätietoa ja pressikuvat:
Maria Björklund maria@animaatiokopla.fi
Rakel Liekki rakel@rakelliekki.com